Case Study

Aviva Stadium, Dublin

Architect
Scott Talon Walker
Client
The Irish Rugby Football Union

Project Background

The Aviva Stadium is spread over six levels including the ground level, which consists of multiple entrances and a service road leading to the players, media and back of house facilities. The premium level features a double-height space, allowing the floor to be flooded with natural light. The Aviva Stadium is one of the world’s most modern sporting venues, and was designed with an eye-catching curvilinear design and a glazed 50 metre tall facade to attract its 50,000 spectators.

 

 

The Challenge

Robustness of both systems and linings were key to the dry-lining element of the stadium in order to accommodate the large volumes of public traffic expected. Sound reduction was high on the designer's list of requirements for the broadcasting and journalist suites, and the corporate areas which would be used for other marketing functions on 'non-match days'. Fire resistance was also a key performance requirement to ensure the safety of both employees and patrons of the stadium.

Image
FINAL stadium 3.jpg
Image
final stadium 2 Aviva.jpg
Image
FINAL stadium 3 Aviva.jpg

The Approach

High levels of sound reduction between the corporate hospitality and broadcasting suites was achieved by installing Gyproc SoundBloc plasterboard on Gypframe partitions, with Isover acoustic insulation in the cavity to maximize the acoustic performance of the separating walls. Fire safety requirements were met by using Gyproc Horizontal ShaftWall, the most economically efficient system to offer fire resistance in both directions, as demanded by the fire consultants.
Gyproc DuraLine plasterboards were used in the high traffic areas, to offer high levels of protection against any potential impact damage. Within the general public areas, Gyproc GypLyner wall linings were used on the structural masonry walls to provide a high level of finish and to accommodate services. Throughout the stadium, Gyproc CasoLine MF Ceiling Systems were installed with lighting troughs and raft installations, due to the flexibility of the system in terms of design and finished appearance. Gyproc Horizontal ShaftWall was used in various plants rooms to offer fire resistance.

 

 

Sub-Contractor

John Sisk & Sons Ltd